De hybride warmtepomp, wat is dat?
Een hybride warmtepomp is feitelijk een kleine, gewone lucht/water warmtepomp waarvan het watercircuit op een bestaande CV installatie wordt aangesloten. Op die manier ontstaat een systeem waarbij de warmtepomp de CV ketel ondersteunt (of zo u wilt omgekeerd).
Zoals u wellicht heeft gehoord is het huidige kabinet van mening dat vanaf 2026 bij vervanging van uw CV ketel u een hybride warmtepomp zou moeten aanschaffen, zie deze link of deze.
Overigens, er komt géén verplichting, dat kan alleen via een wet. Op dit moment (juli 2023, na de val van het kabinet) is een daartoe strekkend wetsvoorstel nog niet eens gepland, op papier gezet, laat staan ingediend!
Hoe werkt de hybride warmtepomp
De warm water kant van de warmtepomp wordt op het CV water circuit aangesloten via een extra driewegklep. Op die manier wordt het warme water van de warmtepomp ofwel direct naar de radiatoren/vloerverwarming gestuurd (de CV ketel werkt dan dus niet), of het wordt juist naar de CV ketel gestuurd om daar verder opgewarmd te worden. (De CV ketel werkt dan wel en krijgt voorverwarmd water aangeleverd). Is het buiten koud genoeg dat de warmtepomp-buitenunit begint te bevriezen (vanaf ongeveer 5º-7º), dan schakelt de warmtepomp uit (dat is de bedoeling).
Om ervoor te zorgen dat de warmtepomp altijd meteen warmte kan leveren is een extra buffer(boiler)vat nodig. Die moet voldoende warm water op kunnen slaan om uw verwarmingssysteem lang genoeg te voeden, tot de warmtepomp na opstarten zelf voldoende warmte kan leveren.

Waar komt de besparing vandaan?
Een betere vraag is: Is er wel een besparing? Theoretisch produceert de warmtepomp warm CV water tegen geringere kosten dan uw CV ketel. Tenminste als aan een aantal voorwaarden is voldaan. De belangrijkste is dat uw CV radiatoren voldoende warmte moeten kunnen afgeven bij een aanvoertemperatuur van rond 30º-35º. Dat is een temperatuur waarmee u bv. een vloerverwarming kunt voeden, maar tenzij u uitsluitend vloerverwarming heeft, is het zinloos om er radiatoren mee te voeden. Zelfs LT radiatoren hebben toch 50º aanvoertemp. nodig. Anders gezegd, alleen als u een grote woonkamer met vloerverwarming als hoofdverwarming heeft en alle radiatoren dicht draait, kunt u een besparing op uw stookkosten verwachten.
Maar let op: Als dat niet zo is en uw CV ketel moet altijd bijspringen om het CV water op een hogere temperatuur te brengen, levert de hybride warmtepomp u alleen maar extra stookkosten op.
De reden daarvan? Eenvoudig: het water uit de warmtepomp is 35º. In het CV circuit is de aanvoer temperatuur 60º en de retour temperatuur 50º, een vrij normale combinatie die bij vele CV installaties zo optreedt. Dus als ik nu het warmtepomp-water van 35º meng met het retour CV water van 50º, koel ik het CV circuit dus af!! De CV gaat harder werken! U gebruikt dan een stuk méér gas plus nog eens een forse hoeveelheid stroom, beide totaal nutteloos…
Heeft een hybride warmtepomp dan wel zin?
Een hybride warmtepomp heeft daarom alleen zin wanneer de max. watertemperatuur van uw CV installatie altijd (fors) lager ligt dan de aanvoertemperatuur van de (hybride) warmtepomp. In welk geval de CV ketel moet worden uitgeschakeld en losgekoppeld van het CV circuit. En omdat een warmtepomp nu eenmaal alleen zuinig werkt bij lage aanvoertemperaturen, is 35º voor een warmtepomp toch wel zo’n beetje de maximum aanvoertemperatuur….
In feite betekent het dat een hybride warmtepomp (dus het combineren van een bestaande gas CV met een warmtepomp) alleen maar zin heeft als uw huis over uitsluitend vloerverwarming beschikt en de CV ketel nu al in staat is om het grootste deel van het stookseizoen te werken met een aanvoertemperatuur van maximaal 35º en een retourtemperatuur van 20º-25º. Eerlijk gezegd ken ik geen enkel gas CV systeem dat dat kan…. Volgens de meeste gasketel leveranciers en -installateurs is aanvoertemperatuur 40º bij retourtemperatuur 30º toch echt het laagst bereikbare, anders gaat de ketel pendelen (heel vaak aan- en afslaan). En ook dat kost véél extra gas!
Maar als u nu met een CV aanvoertemp. van 35º uw huis onder alle omstandigheden warm kunt houden, kunt u beter de CV er helemaal uit doen en alleen de warmtepomp gebruiken. En wanneer dat niet kan, kunt u die warmtepomp maar beter helemaal vergeten. Kijkt u ook eens hier of op deze site.
Of u kunt overwegen om uw gas combi-CV ketel te vervangen door een elektrische CV met elektrische doorstromer. Zie ook hier. Dat u daarmee uw huis zonder gas warm kunt houden tegen een kwart of minder van de investering van een warmtepomp én met lagere stookkosten dan met die warmtepomp is het kabinet (en vele anderen) helaas nog niet van op de hoogte…
Belangrijkste conclusies:
- Warmtepomp en CV mogen NOOIT tegelijkertijd in bedrijf zijn, als u uw portemonnee lief is…
- De aanvoertemperatuur van uw CV (dus zonder de warmtepomp) mag nooit hoger zijn dan 35º.