Hier proberen we op al uw vragen over de elektrische doorstromer antwoorden te geven.

Direct bestellen?

 

alles over de Elektrische doorstromer
elektrische doorstromer
Is iedere doorstromer geschikt om mee te douchen?

Nee, u heeft minimaal een doorstromer van 15 kW nodig. Die geeft ruim 8 ltr/min, goed voor comfortabel douchen. De kleinere, met 11 kW of 13 kW, geven te weinig warm water voor een douche. Dat geldt voor alle merken of types.

Wilt u precies weten hoe een doorstromer werkt?

Hier vindt u een complete beschrijving van de werking van een doorstromer.

Moet ik een dure zwaardere netaansluiting hebben om een elektrische doorstromer te kunnen gebruiken?

Nee, u heeft een standaard netaansluiting van 3x25A nodig, die is in alle woningen vanaf rond 1990 standaard aanwezig.

Maar ik heb een heel oud huis, met nog de oude de aansluiting van 1x35A, wat dan?

U kunt dan bij uw netbeheerder een update naar de nieuwe standaard van 3x25A aanvragen. Kosten éénmalig ongeveer € 260,00. Al uw kosten voor transport en voor stroom blijven dan onveranderd.

Kan ik er eentje in werking zien?

Ja, dat kan bij ons in ’s-Heerenberg. Belt u gerust voor een afspraak, 0316 540520.

Kan ik iedere elektrische doorstromer dan aansluiten?

U kunt een elektrische doorstromer van max. 18 kW aansluiten. Maar wij adviseren een doorstroomverwarmer van max. 15 kW. Die geeft ruim 8 liter/min. van douche-temperatuur, voor comfortabel douchen.

Maar zo’n doorstroomverwarmer werkt toch op 400 Volt?

Ja, maar omdat u die 3-fasen 3x25A netaansluiting heeft, heeft u die 400 Volt al in huis. Tussen de fasen van die aansluiting staat altijd 400 Volt. Tussen één van die fases en de nul staat 230 Volt.

Hoe sluit ik het water op een elektrische doorstroomverwarmer aan?

Alles wat u daarvoor nodig hebt wordt met de elektrische doorstromer meegeleverd. Voor de aansluitingen op de waterleiding (warm en koud) moeten er afgedopte leidingen zijn, die steeds voorzien zijn van een schroefdraad, afhankelijk van het type apparaat G1/2” of G3/8”. Tip: Plaats de doorstromer zo dicht mogelijk bij de tappunten. Gebruik voor de warmwater leiding altijd geïsoleerd leidingmateriaal. Dat voorkomt onnodig warmteverlies en dus energieverlies.

Hoe lang gaat een doorstroomverwarmer mee en is er onderhoud nodig?

De levensduur van de Duitse merken die wij leveren is gemiddeld méér dan 15 jaar. Er is helemaal geen onderhoud.

Leveren jullie ook service?

Ja, mocht er onverhoopt iets kapot zijn dan hebben wij een eigen reparatie afdeling.

Wat is een hydraulische doorstroomverwarmer?

Dat is een doorstromer zonder elektronische temperatuurregeling, met 2 vermogensstanden. Ze zijn voordeliger dan de elektronisch geregelde types maar… ongeschikt voor modern douche comfort (niet met een thermostaat-mengkraan te gebruiken). Wij hebben ze daarom niet in ons programma. Maar let op: In Nederland worden door een aantal leveranciers hydraulische doorstromers als elektronische doorstromers verkocht! U herkent ze aan de 2 standen schakelaar op het front.

Kan een doorstroomverwarmer als naverwarmer voor een warmtepomp- of zonneboiler worden gebruikt?

Dat kan alleen bij de types die daar speciaal geschikt voor zijn. Dus lang niet alle doorstromers kunnen dat, ook al wordt dat vaak beweerd!
Tip: gebruik zo mogelijk een douche WTW (het koude leidingwater wordt door het wegstromende douchewater voorverwarmd). Dat kan vaak voor geringe kosten een hoop energie uitsparen!

Installeren jullie de doorstromer?

Wij kunnen voor u de benodigde aanpassing in de groepenkast doen (de standaard 3x25A netaansluiting moet aanwezig zijn). Wanneer de voedingskabel (4 aders) er al is sluiten wij ook het toestel elektrisch aan. Als ook de afgedopte wateraansluitingen op de goede plek aanwezig zijn sluiten we ook waterzijdig aan en nemen het toestel in bedrijf. Maar LET OP: in deze drukke tijden doen we dat alleen maar in noodgevallen!

Kan een doorstromer voor verwarming worden gebruikt?

Eenvoudig antwoord: Nee. Hij is uitsluitend bedoeld voor sanitair warm water bereiding en dat gaat heel goed. Voor verwarming (radiatoren, water gedragen vloerverwarming) hebben we de elektrische CV ketel, die is alleen voor verwarming bedoeld (en kan uw gas CV ketel vervangen) en maakt juist géén sanitair warm water. Dat doet dan de elektrische doorstromer.

Elektrische doorstromers zijn nog steeds niet echt bekend in Nederland (in Duitsland vindt u ze in bijna ieder huishouden) en er zijn heel erg veel misverstanden over deze apparaten.

Daarom ook deze vragen en antwoorden, want het is veruit de voordeligste manier om warm water voor uw hele huis te bereiden. 

Hij is zelfs nog zuiniger in gebruik dan warm water dat u met een warmtepomp bereid, omdat daar altijd een boiler voor nodig is die op min. 60° gehouden moet worden. En dat geeft forse verliezen. Ga maar na, u tapt over een dag gerekend minder dan een uur warm water, maar u houdt wel een boilervat van min. 200 liter de overige 23 uur op een temperatuur van 60°. Zonde!

Wilt u, nu of in de toekomst, helemaal naar een gasvrij huis overstappen, dan kan dat eenvoudig en voordelig met de combinatie van zo’n elektrische doorstromer voor warm water en een elektrische CV ketel voor de verwarming. Kijkt u eens hier

Nog meer weten? Hier vindt u alle info over de doorstromers in ons programma.