Vloerverwarming

Alles over conventionele en elektrische vloerverwarming

Alle informatie en onze nieuwe verlaagde prijzen vindt u hier.

Belangrijke punten voor de keuze van uw elektrische vloerverwarmingssysteem.

Tips: Waarop te letten bij aanschaf van elektrische vloerverwarmingsmatten of elektrische vloerverwarmingskabels

Elektrische vloerverwarming is er in vele soorten. Om u te helpen de juiste keuze te maken zetten wij hieronder alle soorten op een rijtje. Wanneer u weet wat u nodig heeft of zelf wilt uitrekenen wat vloerverwarming u kost, kijkt u dan ook even in onze Webwinkel of gebruikt u onze rekenhulp. Hier kunt u de complete documentatie aanvragen.

 


 

Algemeen

Elektrische vloerverwarming kan ofwel diep in de vloer gelegd worden ofwel zo dicht mogelijk onder het oppervlak. Als de verwarming diep in de vloer ligt wordt de daarboven liggende cementlaag (meestal zandcement dekvloer, min. 8 cm. dik) een warmtebuffer. Gebruikt u bij elektrische vloerverwarming een nachtstroom tarief dan is dit een goede optie. Lage stroomkosten. Nadeel: Lange opwarmtijd. Dus moeilijker te regelen. Daarom altijd constante vloertemperatuur, wat uw stroomverbruik weer iets hoger maakt, maar er blijft meestal een netto voordeel over.

Alleen elektrische vloerverwarming kan ook direkt onder een plavuizen vloer of onder een dunne afwerklaag worden gelegd. Zo wordt de vloer snel warm en is goed te regelen. De vloer wordt er nauwelijks dikker van. Een nachtstroom tarief heeft hier iets minder nut, maar omdat nachtstroomtarieven wèl het hele weekend lang gelden is het toch de moeite van het overwegen waard.

Een wezenlijk verschil tussen elektrische vloerverwarming en vloerverwarming op de CV ketel is dat bij de laatste de temperatuur van de vloer niet of nauwelijks te regelen is. Dit komt omdat het water altijd met dezelfde temperatuur, meestal 40-45 graden, de vloer in wordt gepompt. Daardoor wordt gedurende een groot gedeelte van het stookseizoen, wanneer het buiten niet zo koud is, de vloer eigenlijk veel te warm. Met elektrische vloerverwarming kun je juist de temperatuur van de vloer zelf heel nauwkeurig regelen. Zo zal bij een buitentemperatuur van zo'n 15 graden een constante vloertemperatuur van zo'n 23 graden precies aangenaam zijn. De kamer blijft dan door het geringe warmteverlies naar buiten op 21 graden en de vloer voelt ook aangenaam aan.

Een veel gemaakte vergissing is dat bij vloerverwarming je wilt voelen dat de vloer echt warm is. Als u dat voelt is de vloer in 9 van de 10 gevallen véél te warm! En dat kost onnodig veel energie. Een vloerverwarming is goed geregeld als je er helemaal niets van merkt en de kamer toch op een aangename temperatuur is. Zie ook onze FAQ.

Bij vloerverwarming op de CV ketel is er natuurlijk een CV ketel nodig. Daarbij een verdeelunit die met een extra pomp en een aantal kleppen en afsluiters het (te warme) water uit de CV ketel mengt met het koudere retourwater uit de vloer en dat dan weer de vloer inpompt. Dat gaat weliswaar automatisch maar kost wel extra energie (stroom) waar meestal geen rekening mee wordt gehouden. Bij elektrische verwarming is er geen verdeelunit en geen ketel. Alleen de verwarmingsdraden in de vloer. Er is dus ook geen extra energie nodig. Alle energie wordt volledig in warmte omgezet in de vloer zelf. Die draden of kabels zijn even duur als de kunststof verwarmingsbuizen en u heeft geen CV ketel erbij nodig. Daardoor is elektrische vloerverwarming een stuk voordeliger in aanschaf dan een cv ketel plus vloerverwarming. Lees ook even onze FAQ over vloerverwarming. Zie voor de milleu-aspecten van elektrische vloerverwarming deze pagina. Kijk ook eens hier, want er gaat het nodige veranderen op het punt van de gasvoorziening in Nederland.

Tip als u vloerverwarming op uw CV ketel overweegt:

Kijk altijd eerst de garantievoorwaarden en de installatie-instructies van uw CV ketel door. Bij bijna alle moderne CV ketels zijn er ofwel beperkende garantievoorwaarden bij het aansluiten van vloerverwarming ofwel er zijn aparte voorzieningen nodig, zoals een extra warmtewisselaar. Maar leest u ook even deze pagina over CV ketels.

 

[..ES]2 Al onze producten voor vloerverwarming

[..ES]2 Webwinkel, al onze prijzen.

FAQ Vloerverwarming

Gebruikskosten

 

Zin en onzin over elektrisch verwarmen

Wanneer u serieus elektrische (vloer/wand) verwarming overweegt en daarvoor b.v. de grote energiebedrijven en de daaraan verbonden installatiebedrijven, zoals Feenstra (Nuon) en InHome (Essent) raadpleegt, zult u heel vaak te horen krijgen: Nooit doen, veel te duur, te veel energiegebruik en zelfs "het kan helemaal niet". Deze "adviezen" komen deels voort uit het bekende gezegde "onbekend maakt onbemind", maar hebben ook vaak als achtergrond dat met name de grote Nederlandse energiebedrijven liever gas verkopen dan stroom. Eenvoudig omdat ze stroom voor het grootste deel importeren en dus kopen moeten van hun véél grotere buitenlandse concurrenten (b.v. Eon en RWE uit Duitsland en Elektrabel uit België) die ook zelf op de Nederlandse markt actief zijn. Overigens wordt er in Europa maar 10% van de elektriciteit met aardgas opgewekt. Het overgrote deel (75%) komt uit steenkool- en kerncentrales waarvan de brandstofkosten niet aan de aardolieprijs is gekoppeld. Een interessante link is deze NOS Nieuwspagina, waarin duidelijk wordt dat stroom in Nederland niet meer met gascentrales wordt opgewekt omdat de productiekosten van de aardgascentrales in Nederland door de steeds stijgende gasprijs te hoog zijn. Toch is er bij aardgas is in Nederland geen concurrentie, dat komt nog steeds uit de Nederlandse bodem, zo'n 80-120 miljard m3 per jaar. En dus kan zowel de Nederlandse overheid als de gasbedrijven daarvoor vragen wat ze willen en doen dat ook, juist omdat aan de consumenten-gasprijs het meeste wordt verdiend. De Nederlandse schatkist haalt zo per jaar vele tientallen miljarden aan aardgasbaten op. Aardgas is daarmee nog steeds veruit de grootste bron van inkomsten van de Nederlandse staat.

 

Maar aardgas is toch goedkoper dan stroom?

Dat was ooit zo, maar omdat de aardgasprijs gekoppeld is aan de olieprijs die over de afgelopen jaren wel erg fors is gestegen, is dat nu drastisch veranderd. Om te zien hoe die prijzen zich nu verhouden moeten we aardgas en stroom eerst vergelijkbaar maken, d.w.z. alles omrekenen naar kilowattuur (kWh), de eenheid voor energie. Die vergelijking staat onderaan deze pagina. Daaruit blijkt dat de kostprijs per nuttige kWh voor gas inmiddels hoger is dan voor stroom, omdat de afgelopen jaren de gasprijs steeds gestegen is en de stroomprijs nog steeds verder daalt door een Europese overproductie van stroom.

De kostenvergelijking hieronder is tussen een CV met radiatoren en elektrische vloerverwarming. U kunt het ook zelf berekenen. Als u vloerverwarming naderhand wilt installeren en er is al een cv installatie, kijk dan ook even op onze FAQ voor vloerverwarming. Bij een (later aangebrachte) vloerverwarming op de cv-ketel moet u met een aantal dingen rekening houden. Zoals met het stroomverbruik van de pomp(en) van de verdeelunit. Vooral dit laatste wordt altijd vergeten, en dat terwijl de stroomkosten van die pomp bij een kleine extra CV-vloerverwarming hoger zijn dan het extra gasverbruik (die pomp kost u hoe dan ook € 75-150 per jaar extra aan stroomverbruik). De meest gemaakte rekenfout is echter dat ervan wordt uitgegaan dat iedere kWh uit gas ook in nuttige warmte wordt omgezet. Op jaarbasis blijkt in de praktijk ongeveer 40-50% aan energie van dat gas verloren te gaan. Dat blijkt ook uit echte gebruikscijfers uit de praktijk. Zelfs bij een brandnieuwe installatie is dat nog altijd 25%. Zie dit Duitse onderzoeksraport. In Nederland zijn dergelijke onderzoeken ook gedaan maar wordt er niet over gepubliceerd.

[..ES]2 elektrische vloerverwarming met de modulerende ModuSet regeling kan in nieuwbouw worden toegepast, het systeem voldoet aan de EPN (EPC = 0,79 bij toepassing ModuSet en elektrische doorstroomverwarmer). Klik hier.

 

[..ES]2 Al onze producten voor vloerverwarming

[..ES]2 Webwinkel, al onze prijzen.

FAQ Vloerverwarming

Gebruikskosten

Wat is infrarood verwarming?

Simpel gezegd: een reclamekreet, al jaren gebruikt om b.v. sauna's aan te prijzen maar sinds kort ook voor vloerverwarming.. Infrarood is een deel van het licht-spectrum (de regenboog zeg maar) aan de kant van het rode licht. Het wordt infrarood genoemd omdat het voor het menselijk oog niet zichtbaar is. Het is in feite gewoon warmte straling. Ieder voorwerp dat zich in een omgeving bevindt die kouder is dat het voorwerp zelf geeft infraroodstraling af. Infraroodstraling kan je wel voelen, als je b.v. dicht bij een kachel of radiator staat. Anders gezegd: iedere warmtebron, of dat nu een kachel, radiator, vloerverwarming of uw fornuis is, geeft infraroodstraling en is dus een infrarood verwarming... Voor meer informatie over infrarood verwarming en infrarood panelen klikt u hier.

[..ES]2 Al onze producten voor vloerverwarming

[..ES]2 Webwinkel, al onze prijzen.

FAQ Vloerverwarming

Gebruikskosten

 

Bijverwarming of hoofdverwarming

Bijverwarming

Bij gebruik van vloerverwarming als bijverwarming wordt de eigenlijke verwarming van de ruimte doorgaans gedaan met radiatoren. De verwarmde vloer zorgt voor extra comfort: geen koude voeten meer. Dit is heel goed mogelijk met elektrische vloerverwarming.

Temperatuurregelingen

Een goede temperatuurregeling van de vloer, die helemaal gescheiden is van de hoofdverwarming, is nu van groot belang. Want er zijn twee verschillende verwarmingssystemen in één ruimte. Wanneer die elkaar beïnvloeden geeft dat problemen. Zo zal bij een (te) warme vloer de vloerverwarming de taak als hoofdverwarming onbedoeld kunnen overnemen. Gevolg: de rest van het huis wordt steenkoud, want de cv ketel slaat af en komt urenlang niet meer in bedrijf.

Daarom

 • Gebruik een regeling die de temperatuur van de vloer nauwkeurig regelt en waarop u die temperatuur ook kunt aflezen. Alleen dan kunt u een vloertemperatuur instellen die u warme voeten geeft zonder dat de werking van de hoofdverwarming onbedoeld wordt verstoord.

 


 

Wanneer de vloerverwarming als hoofdverwarming wordt ingezet is het natuurlijk belangrijk dat de vloerverwarming voldoende capaciteit heeft om die ruimte onder alle omstandigheden goed te kunnen verwarmen. Daarnaast wilt u een regeling die ervoor zorgt dat uw (woon)kamer lekker warm is wanneer dat nodig is maar ook een kostenbesparende lagere temperatuur heeft wanneer u b.v. toch niet thuis bent. En omdat u de hele ruimte met de vloer verwarmd moet u natuurlijk ook een regeling gebruiken waarmee de temperatuur van de ruimte geregeld kan worden en niet alleen de temperatuur van de vloer. Wanneer u daarnaast ook een cv ketel in huis heeft mag de regeling (kamerthermostaat) van die cv ketel niet geplaatst zijn in de ruimte die elektrische vloerverwarming als hoofdverwarming heeft.

Daarom

 • Let erop dat u voldoende capaciteit aan vloerverwarming installeert om de kamer onder alle omstandigheden warm te kunnen krijgen maar voorkom onnodige overcapaciteit.
 • Kies voor een regeling die niet alleen de vloertemperatuur regelt maar ook de kamertemperatuur.
 • Wanneer er nog een ander verwarmingssysteem in huis is, zorg er dan voor dat ze elkaar niet kunnen beïnvloeden. Dus ook nooit 2 thermostaten in één ruimte plaatsen!

Vermogen

Het vermogen van de vloerverwarming is afhankelijk van vooral de isolatie van de ruimte en het beschikbare vloeroppervlak. Hieronder een paar richtgetallen (voor het Nederlandse klimaat). Het is wat minder belangrijk of het als hoofd of bijverwarming wordt toegepast. Daarbij komt dat een hoger vermogen de vloer altijd sneller opwarmt maar bij minder warmtebehoefte ook korter in bedrijf is. Een wat hoger vermogen voor hetzelfde gebruik kost dus niet meer stroom, wel evt. een (iets) hogere investering. Let op: installeer nooit meer dan meer dan zo'n 30% aan overcapaciteit.

 • In normaal tot goed geïsoleerde ruimte: ongeveer 100 Watt per m2 voor hoofdverwarming.
 • In minder goed geïsoleerde ruimte: minimaal 120 Watt/m2.
 • Als bijverwarming is 80 Watt per m2 doorgaans voldoende.
 • In keukens, badkamers waar alleen een gedeelte van de vloer beschikbaar is: minimaal 150 watt per m2.

 

[..ES]2 Al onze producten voor vloerverwarming

[..ES]2 Webwinkel, al onze prijzen.

FAQ Vloerverwarming

Gebruikskosten

 

Waar moet u op letten

Veiligheid, elektromagnetische velden

Uw vloer werkt op elektrische stroom. Daarom is een goede bescherming tegen kortsluiting een eerste vereiste.

Daarom:

 • De vloerverwarmingsdraden of kabels moeten over de gehele lengte voorzien zijn van een aardingsmantel. Uw meterkast moet één of meerdere aardlekschakelaars bevatten. De buitenkant moet een stevige isolatie hebben*
 • De groep(en) waarop de vloerverwarming wordt aangesloten moeten voldoende capaciteit hebben en de installatiedraden moeten voldoende dik zijn.

* Wanneer de isolatie van een dergelijke kabel tijdens het werk beschadigd zou raken is alleen de aardmantel in contact met de vloer. De stroomgeleiders hebben daar binnen immers hun eigen isolatie.

Elektromagnetische velden

Iedere elektrische draad waar een wisselstroom (de netstroom dus) doorheen loopt creëert een elektromagnetisch veld. En hoe sterker die stroom is, hoe sterker dat veld wordt. Dat is heel nuttig als u een elektromotor wilt maken, maar niet voor vloerverwarming. Om nu bij uw vloerverwarming een dergelijk veld te voorkomen zijn er 2 mogelijkheden. Door een kabel te gebruiken met een dubbele geleider wordt het veld van de ingaande stroom opgeheven door het veld van de teruggaande stroom. Er is dan geen veld meer. Daarnaast zorgt een aardingsmantel over de gehele lengte van de kabel ervoor dat wat er ook aan elektromagnetische straling door de kabel wordt geproduceerd, deze straling in de vorm van een klein stroompje direct naar aarde wordt afgevoerd en niet uw woning in komt.

 

[..ES]2 Al onze producten voor vloerverwarming

[..ES]2 Webwinkel, al onze prijzen.

FAQ Vloerverwarming

Gebruikskosten

Constructie

Bij iedere vloerverwarming treden er natuurlijk temperatuurverschillen in de vloer op. Deze temperatuurverschillen zorgen ervoor dat cement of beton maar ook de plavuizen uitzetten en krimpen. Hierdoor kunnen zonder voorzorgsmaatregelen scheuren in de vloer ontstaan. Die scheuren kunnen de elektrische verwarming niet beschadigen, dat gebeurt pas wanneer bij b.v. een aardbeving de vloer echt in stukken breekt, maar fraai is anders. Elektrische vloerverwarming kan op een houten vloer worden aangebracht, maar er moeten dan wel eerst isolatieplaten gelegd worden.

Daarom:

 • Zorg ervoor dat de laag waarin de vloerverwarming komt te liggen opgebouwd wordt uit cement of tegellijm die speciaal voor vloerverwarming geschikt is, zgn flexibele tegellijm.
 • Breng in een cementvloer een bewapening aan of gebruik vezel-gevuld cement.
 • Zorg altijd voor een flexibele voeg tussen de wanden en vloerlaag waarin de vloerverwarming ligt.
 • Wanneer de verwarming op een houten vloer komt moeten eerst isolatieplaten worden gelegd.

Isolatie

Bij vloerverwarming wilt u dat de warmte uit de vloer naar boven komt. En niet dat uw benedenburen gratis plafondverwarming krijgen of dat uw kruipruimte wordt verwarmd.

Daarom:

 • Controleer vóórdat u gaat leggen eerst of de vloer naar onderen geïsoleerd is. Zo niet, leg dan de vloerverwarming op isolatieplaten.

Temperatuurregeling

Elektrische vloerverwarming geeft weliswaar altijd 100% rendement. Maar u wilt uw kamer(s) niet extra warm hebben als u er niets aan heeft. Voor grote oppervlaktes, zoals woonkamers of hele verdiepingen is een weersafhankelijke regeling bijna een must, zeker in het Nederlandse klimaat, waarbij buitentemperaturen en dus de warmtebehoefte van het huis heel snel kunnen veranderen. De ModuSet kan met weersafhankelijke regeling worden uitgerust.

Daarom:

 • Installeer altijd een goede temperatuurregeling. Besparen op de regeling of een regeling die niet bij het systeem past kost u meer stroom dan u lief is.

 

 

Afwerkvloeren

Plavuizen, natuursteen, grintcement, korreltapijt zijn de meest bekende afwerkvloeren op een vloerverwarming. Maar tapijt en zelfs parket kan ook heel goed. Het enige waar u om moet denken is dat deze vloeren geschikt moeten zijn voor gebruik met vloerverwarming (meestal in verband met b.v. de gebruikte lijmsoort bij vloerbedekking en gelaagd parket). Tegenwoordig is dat door de fabrikant al meestal aangegeven met een pictogram. Door vloerverwarming en parket op isolatieplaten te leggen heeft u zelfs een verwarmde én zwevende parketvloer.

 

[..ES]2 Al onze producten voor vloerverwarming

[..ES]2 Webwinkel, al onze prijzen.

FAQ Vloerverwarming

Gebruikskosten

 

Kabels, matten of folie, wat is voor u de beste oplossing?

Op het punt van rendement, en daarmee uw stroomrekening, zijn alle 230 Volt-systemen hetzelfde. Bij de laagspanningssystemen (24-Volt of 42-Volt) is het rendement echter lager doordat de transformator die erbij nodig is verlies geeft. Deze laagspanningssystemen zijn niet veiliger dan 230 Volt systemen, omdat zeker bij grotere oppervlakken er heel grote transformatoren gebruikt moeten worden. Deze kunnen wel eens oververhit raken als ze vaak in- en uitgeschakelt worden. Daarbij zijn de elektrische stromen door de vloer een veelvoud (soms 10 maal) zo hoog als bij een 230 Volt systeem.

Elektrische vloerverwarming is op de markt in de vorm van:

 • A- Losse kabels, geleverd op een spoel of rol, dik of dun.
 • B- Kabels in een zig-zag patroon bevestigd op een mat.
 • C- Dunne kunststof folie waarop een geleidende laag is aangebracht, ook laminaatverwarming genoemd.
 • D- dunne metaalstrip op mat.

A- Losse kabel

De kabels zijn er in een dikte van 7 mm. of van 4 mm. Ze worden met klemmenstrips op de vloer worden bevestigd of met kleefband vastgezet.

De 7 mm dikke kabel is voor onder een zandcement dekvloer, hij moet wat dieper in de vloer liggen, ongeveer 2-3 cm of dieper. De lusafstand is bij 100 Watt/m2 ongeveer 16 cm. Let daarom altijd op het vermogen per meter . Dat is voor deze kabels 16- 17 Watt per meter. Wanneer het meer is, b.v. 20 Watt per meter, dan zijn ze bedoeld voor het vorstvrij houden van opritten, en ongeschikt voor gebruik binnenshuis

De 4 mm kabel kan direkt in de tegellijm onder de tegels worden gelegd. Voor een kabel direkt onder de dekvloer moet een vermogen van 10 Watt/meter kabellengte worden genomen omdat anders de ruimte tussen de lussen voelbaar wordt als koude plekken.

Belangrijk

Let op de afstand tussen de windingen van de kabel. Direct onder het oppervlak mag de afstand tussen de lussen van de kabel niet meer dan 10-12 cm zijn. Als deze groter is zult u naderhand kunnen voelen waar de kabel ligt. De ruimte tussen de kabelwindingen blijft dan kouder. Bij een afstand tussen de windingen van 10 cm. heeft u per m2 vloeroppervlakte een kabellengte van 9,6 meter nodig. (bij 20 cm tussen de windingen is dit maar 4,6 meter per m2). Korte kabellengtes voor een groot oppervlak zijn natuurlijk voordeliger maar bij verkeerd gebruik kan het onaangenaam zijn en het voert soms tot schade aan de vloerbedekking (vooral bij hout/parket dat kan gaan trekken). Gebruik geen kabel met een vermogen van 20 Watt per meter of meer. (Deel het wattage van de kabel door de lengte in meters. 16-18 Watt/meter is een goede waarde voor dieper in de vloer, 10 Watt per meter voor dicht onder het oppervlak). Denk ook om het aanbrengen van bewapening om scheuren in de dekvloer te voorkomen. U kunt b.v bewapeningsmatten gebruiken of een met kunststofvezel gevulde cement, die hiervoor speciaal is bedoeld. Zie onder constructie.

Voordelen:

 • De kabel is het voordeligst in aanschaf/investering.
 • Geschikt voor de doe-het-zelver mits nauwkeurig wordt gewerkt.
 • Geschikt om dicht onder het vloeroppervlak te leggen.
 • Geschikt om diep in de vloer te leggen.
 • Geschikt als bij- en hoofdverwarming.

Nadelen:

 • Evt. bijkomende kosten voor bewapening.
 • Hoger arbeidsloon (meer werk) wanneer u het laat aanleggen.

B- Verwarmingsmatten, kabels op mat bevestigd

De verwarmingskabel is op een dunne mat bevestigd in een zigzag patroon.

Belangrijk

De matten moeten gemaakt zijn van een glasvezel weefsel dat geschikt is als bewapening. Let ook hier op de afstand tussen de windingen op de mat. Het beste is kleiner dan 10 cm. afstand. Soms is kabel op de mat bevestigd met 2 of 3 stroken plakband. Hierbij moet u voorzichtig zijn dat de kabels bij het leggen niet los komen en verschuiven. Dat geeft onregelmatige warmte ontwikkeling en zelfs gevaar voor oververhitting als de kabelwindingen tegen elkaar komen. Deze matten zijn wel voordeliger. (Zie ook de ES2 Spaarmat). Beter, maar iets duurder zijn de matten waarop de kabel is vastgenaaid. Let wel op dat de bochten niet vast zitten, alleen de rechte stukken, anders komt u nooit een bocht om met de mat. Matten zijn er van 1m2 tot een grootte van 10m2 per mat. Dus voor b.v. een woonkamer van 40 m2 heeft u 4 matten nodig. Voor nog grotere oppervlaktes is het handiger om in plaats van de mat de even dunne kabel te nemen. Dan heeft u er in dit voorbeeld maar 2 nodig. Voor onder Laminaat zijn er matten met een heel dunne kabel en geaarde aluminium folie.

Voordelen:

 • Snel en voordelig te leggen (lage arbeidskosten).
 • Geschikt voor de doe-het-zelver.
 • Geschikt om dicht onder het vloeroppervlak te leggen (laminaatmatten kunnen droog gelegd worden)
 • Geschikt om diep in de vloer te leggen.
 • Bewapening van de vloer "ingebouwd".
 • Geschikt als bij- en hoofdverwarming.

Nadelen:

 • Duurder in aanschaf dan losse kabel.

C- Laminaatverwarming van dunne kunststof folie met geleidende laag

Belangrijk

Dit zijn vaaksoms nog laagspanningssystemen met een transformator. De folie is uiterst dun, niet meer dan een paar tiende millimeter. Let er altijd op dat de meegeleverde transformator een zgn. veiligheidstransformator is. Dus met gescheiden wikkelingen.

Er zijn ook folies die direkt op 230 Volt worden aangesloten, vaak laminaatverwarming genoemd. Omdat folie-verwarming nooit een beschermende aarding heeft, betekent dit dat de netspanningsvoerende verwarmingsgeleider alleen beschermd wordt door een laagje kunststof van minder dan 0.1 mm. Wij achten dit een veiligheidsrisiko.

Voordelen:

 • Zeer geringe dikte.
 • Makkelijk zelf te leggen.
 • Geen nieuwe dekvloer nodig

Nadelen:

 • Alleen geschikt voor kleine oppervlakten, tot zo'n 5 m2
 • Duur in stroomverbruik (door de trafo) en aanschaf
 • Bij toepassing van een trafo moeilijk (soms helemaal niet) te regelen.
 • De 230 Volt folie heeft geen aarding. Bij beschadiging kan de vloer onder spanning (230Volt) komen te staan.
 • Alleen geschikt als bijverwarming

D- Dunne metaalstrip op mat

LET OP: Deze systemen zijn standaard niet geaard en hebben een enkele geleider. Zie ook onder Veiligheid en Elektromagnetisch veld. Het idee is dat de metaalstrip door zijn relatief grotere oppervlak de warmte beter verdeelt dan een draad. Overigens geldt hetzelfde voor folie/laminaatverwarming (zie hierboven). Ook dit materiaal kan los onder laminaat (niet onder vloerbedekking) worden gelegd. Ook hier is de metalen strip door een kunststof laagje ter dikte van minder dan 0.1 mm tegen aanraking beschermd. Dus wanneer de strip in mortel/cement wordt gelegd (als u plavuizen of tapijt wilt) zal de geringste beschadiging van de isolatielaag ervoor zorgen dat uw vloer onder 230 Volt spanning komt te staan en u geen enkele mogelijkheid heeft dit te repareren omdat de beschadiging van de isolatie niet is op te sporen. (Een kapotte geleider is zelfs onder 10 cm beton snel te vinden, maar een kapotte isolatie niet)

Voordelen:

 • Geringe dikte
 • Makkelijk zelf te leggen
 • Bij laminaat geen nieuwe dekvloer nodig

Nadelen:

 • Alleen geschikt voor kleine oppervlakten, tot zo'n 5 m2
 • De matten hebben geen aarding. Bij beschadiging kan de vloer onder spanning (230Volt) komen te staan.
 • Alleen geschikt als bijverwarming en kleine oppervlaktes, mede gezien de kleine afmetingen van de matten

 

[..ES]2 Al onze producten voor vloerverwarming

[..ES]2 Webwinkel, al onze prijzen.

FAQ Vloerverwarming

 

De kosten van elektrische vloerverwarming en warmwater bereiding.

Voorbeeld berekening elektrische vloerverwarming t.o.v. gasgestookte HR cv combiketel met radiatoren

Gebruikskosten CV installatie met radiatoren:

Een gemiddeld huishouden in een tussen woning gebruikt per jaar ongeveer 1200 m3 aardgas voor verwarming. Met een aardgasprijs van 79 ct/m3 komt dit op € 948,= per jaar. (zie: Mileucentraal) LET OP: Op de websites van sommige energiebedrijven wordt een gasprijs per m3 genoemd zonder de vaste kosten en/of de kosten van de Netbeheerder. Zo ontstaat een vertekend beeld. Kijk daarom liever op vergelijkings-sites die het gehele plaatje geven.

Daarnaast gebruikt uw ketel ook elektra (elektronica en de pomp). Voor een kleine ketel is dit al 120 Watt, gerekend over gemiddeld 250 dagen per jaar komt dit 720 kWh, dat is dus € 103,32.

Daarnaast heeft u de onderhoudskosten van de installatie, stel € 100,= per jaar, bij b.v. een onderhoudsabonnement en de afschrijving, voor een nieuwe ketel met installatie is de kostenpost € 3.000,00. Afschrijven in 15 jaar geeft een jaarlijkse afschrijving van € 200,00

Totaal kost de CV-installatie u dus € 1.351,32 per jaar aan gebruikskosten. Dit is alleen voor verwarming van uw huis. Als u een combi-ketel heeft wordt ook warmwater in diezelfde ketel gemaakt. Het gasverbruik daarvoor is hier niet meegerekend-zie beneden.

Gebruikskosten elektrische vloerverwarming:

De hoeveelheid warmte in het aardgas dat uw CV ketel gebruikt voor verwarming is: 10.752 kWh. Het gemiddeld jaarrendement* van uw ketel ligt op zo'n 85%. (Onderzoek in Duitsland heeft aangetoond dat in het allerbeste geval, nieuwe HR ketel, alles perfect ingeregeld, het maximaal haalbare jaarrendement op 85% uitkomt. Bij oudere CV ketels is het vaak niet meer dan 50%.- Download dit rapport, origineel in het Duits 2,5 Mb.) Zie ook hier voor een vergelijking met de Nederlandse situatie.

Dus is de effectieve energiehoeveelheid die voor verwarming wordt gebruikt: 9.139 kWh.

Door over te stappen op vloerverwarming bespaart u altijd zo'n 20 procent. Dan heeft u dus nog maar 7.311 kWh per jaar nodig. Deze wordt nu geleverd door elektra.

Dit kost dit per jaar: € 1.276,30 (zie deze schermafbeelding)

Verdere kosten voor onderhoud of andere zaken zijn er bij elektrische vloerverwarming niet.

*Jaarrendement=is de hoeveelheid nuttig opgewekte warmte in één jaar gedeeld door de maximale warmteinhoud van het in dat jaar gebruikte aardgas. Lees ook de FAQ vloerverwarming

Kosten warmwater opwekking door combiketel

Hetzelfde gemiddelde Nederlandse huishouden gebruikt volgens de laatste gegevens per jaar ongeveer 400 m3 aardgas voor warmwater opwekking.

Dit kost op jaarbasis bij een aardgasprijs van 79 ct per m3: € 316,00.

Het jaarrendement op gas is voor warmwater-bereiding slechts 50% bij de meeste HR cv combiketels! Heeft u een oudere combiketel of separate gasboiler of een gas geyser dan is is het rendement nog maar 30-40% voor warmwaterbereiding.

Kosten elektrische warmwater bereiding met een doorstroomverwarmer

 

 

Deze heeft een jaarrendement van 98%. Gerekend met dezelfde hoeveelheid warmwater is er daarvoor netto dus 1.792 kWh voor nodig. Met 98% jaarrendement is dat bruto: 1.828 kWh, dit kost dus: € 327,00.

Samenvattend

 • Gebruikskosten voor verwarming per jaar voor gasgestookte HR-CV installatie: € 1.351,32
 • Gebruikskosten voor warmwater bereiding met gas-combi HR ketel: € 316,00
 • Gebruikskosten voor verwarming per jaar voor elektrische vloerverwarming: € 1.276,30
 • Gebruikskosten voor warmwater bereiding met elektrische doorstroomverwarmer: € 327,00
 • Besparing per jaar: € 75,02 voor verwarming en € 66,02 voor verwarming met warmwater.
 • Deze berekening geeft de besparing zonder gebruik te maken van de ModuSet

Deze berekeningen zijn gebaseerd op de laagst mogelijke tarieven voor gas en elektra in 2009. (Zie deze site) Ook de besparing die u met de ModuSet kunt bereiken (tot max. 30%) zijn niet meeberekend. Gasverbruik: uitgegaan is van de allernieuwste generatie HR ketels, waarbij de inregeling optimaal is en met een weersafhankelijke regeling.

Gebruikscijfers uit de praktijk.

Een in 2008 gebouwd vrijstaand huis in Gelderland is voorzien van ons vloerverwarmingssysteem op begane grond en badkamer. Op de bovenverdieping zijn Adax elektrische convectoren geplaatst. Warmwatervoorziening is met een Siemens elektrische doorstroomverwarmer met douchewarmte terugwinning. Er is geen andere verwarmingsbron in huis. Het huis wordt door 3,5 personen bewoond (de halve persoon is een buiten de stad studerend kind). Het oppervlak van de verwarmde ruimtes is 175 m2, het totaal oppervlak van de woning is 207 m2, bruto inhoud 950 m3. (ter vergelijking: de gemiddelde woning in Nederland heeft een oppervlak van 140 m2 en een inhoud van 450 m3, gegevens uit het WOON09 onderzoek.)

 

 • Stroomgebruik verwarming periode mei 2010-mei 2011: 8595 kWh.
 • Stroomgebruik warmwaterbereiding periode mei 2010-mei 2011: 1681 kWh.
 • Met de energie-inhoud van 8,96 kWh per m3 aardgas zou dit huis omgerekend naar aardgas dus 1146,6 m3 gas per jaar gebruiken.
 • Het gemiddelde vrijstaande huis in Nederland gebruikte in 2009 echter 2516 m3 gas per jaar , dus een 2,2 x zo hoog energieverbruik als bij elektrische verwarming.

 

[..ES]2 Al onze producten voor vloerverwarming

[..ES]2 Webwinkel, al onze prijzen.

Gebruikskosten

FAQ Vloerverwarming

 

 

Links

Hieronder een paar links van onder andere de grote Nederlandse energiebedrijven en hun tarieven en een pagina waarmee u heel veel geld kunt besparen vooral op uw stroomrekening.

Hier vindt u onze FAQ voor vloerverwarming.

 

* Zowel Nuon als Essent hebben hun gebruikscalculator van het internet gehaald, een simpel invullijstje moet nu een indicatie over uw gebruik geven. Als u al weet wat u aan m3 gas en kWh stroom gebruikt kunt u niet meer direkt zien wat dat bij Nuon en Essent kost. U ziet dat wel bij Energieprijsvergelijking

 

 

[..ES]2 ®, ModuSet ® en ThermoColor+ ® zijn produkten en geregistreerde handelsmerken van Arconell

Arconell Weteringstraat 13-D 7041 GW 's-Heerenberg Tel: 0316 540520 KvK Arnhem 09095519

Email: arconell@arconell.nl

FreeCounter