Kostenvergelijking Warmtepomp installatie en elektrische vloerverwarming

De warmtepomp verheugt zich in een toenemende belangstelling. Vanuit milieu-oogpunt is dat enigszins te rechtvaardigen, maar wanneer het op het kostenplaatje aankomt geven zelfs de milieu-instanties toe dat de warmtepomp op dit moment nog niet rendabel is. Hierbij wordt voor de vergelijking steeds uitgegaan van een HR CV ketel, evt. met vloerverwarming.

Vergelijking met elektrische verwarming / elektrische vloerverwarming

Er zijn 2 belangrijke aspecten: de investeringskosten en de gebruikskosten.

Investeringskosten

Een complete brine/water warmtepompinstallatie, inclusief de bron, de vloerverwarming en de warmwatervoorziening (elektr. of op gas) voor een gemiddelde eengezinswoning komt op een investering van minimaal €20.000. Voor elektrische vloerverwarming incl. elektrische warmwatervoorziening in dezelfde woning bent u zo'n € 5.600,00 kwijt. Dat is een verschil van € 14.400,00.

Gebruikskosten

Met een warmtepomp bespaart u zo'n €350,00 tot max. € 600,00 per jaar op uw energierekening. Zie ook deze link. Gaan we van € 600,00, het beste geval dus, uit dan is de terugverdientijd van de warmtepomp 24 jaar! Helaas heeft u in die tijd wel weer een nieuwe warmtepomp nodig omdat de oude versleten is.

Anders gezegd, in vergelijking met de aanschaf van een warmtepomp installatie kunt u met elektrische vloerverwarming 24 jaar lang gratis stoken. (en als u die € 14.400,00 reeds bezit en nu belegt met een jaarrendement van 8% stookt u uw hele leven gratis....)

Voor een lucht/water warmtepomp, vooral in Nederland veel aangeboden omdat er geen bronboring nodig is, bent u een investering van nog altijd minimaal € 10.000-13.000 kwijt, als u hem op een bestaande CV installatie aansluit. Dat lijkt aantrekkelijk maar... is het niet! Dat heeft een aantal oorzaken:

  • De lucht/water warmtepomp is in praktijk lang niet zo energiezuinig als de brine/water warmtepomp. Juist bij de in Nederland zo vaak voorkomende buitentemperaturen van tussen +3 en -2 graden werken de moderne pompen wel, maar schakelen ze heel vaak in ontdooibedrijf, omdat de verdamper in de vochtige buitenlucht steeds weer bevriest. Dat kost gewoon elektrische stroom zonder ook maar iets op te leveren.
  • Bij nog wat lagere buitentemperaturen wordt de COP ook steeds lager, vaak zelfs lager dan 2, vooral als:
  • de warmtepomp aangesloten is op een CV installatie waar radiatoren op zijn aangesloten en die ook nog eens warm water moet leveren. De aanvoertemperatuur vanaf de condensor moet dan toch 60 graden zijn, en juist die hoge temp. maakt de warmtepomp plotseling een stuk minder efficiënt.

Dat alles betekent dat een lucht/water warmtepomp zelfs t.o.v. een bestaande CV installatie nog nauwelijks aantrekkelijk is. Zie ook deze link.

Tot slot: bedenk dat het COP getal alleen de prestatie van de compressor van de warmtepomp aangeeft. De extra stroom die gebruikt wordt door circulatiepompen, opvoerpompen, ventilator, verwarmingselementen wordt daarin niet meeberekend. Dat verbruik alleen al is meestal hoger dan dat van de compressor zelf. Maar ja, hetzelfde geldt ook voor het stroomverbruik van uw huidige CV ketel (pomp(en), ventilator, electronica). Of weet u toevallig wel hoe hoog dat op jaarbasis is?

 

 

 

Arconell Weteringstraat 13-D 7041 GW 's-Heerenberg Tel: 0316 540520 KvK Arnhem 09095519

Arconell-ES2 elektrische vloerverwarming, elektrische convectoren, elektrische warmwater voorziening

Email: arconell@arconell.nl

FreeCounter