Vloerverwarming, CV ketels en zuinig stoken.

De CV ketel

In een Duits rapport, geschreven door de Universiteit van Wolfenbüttel in 2004, blijkt dat in de Duitse situatie HR ketels in het beste geval een jaarrendement geven van 85 %. Om dit te vergelijken met de Nederlandse situatie moet voor een aantal zaken worden gecorrigeerd. Zo gaat het in dit verslag over 60 onderzochte installaties weliswaar om identieke CV ketels zoals ook in NL gebruikt worden maar zijn alle installaties wel hydraulisch ingeregeld, iets dat in NL nooit gedaan wordt. Daarnaast wordt in Duitsland verplicht een weersfhankelijke ketelregeling toegepast, in Nederland wordt dit vrijwel niet gedaan.

Kijken we naar de huizen waarin deze ketels staan opgesteld dan gaat het in Duitsland grotendeels om vrijstaande huizen. De warmtebehoefte (het warmteverlies dus) van deze huizen is overeenkomstig dat van soortgelijke huizen in Nederland, ze zijn dus even goed geïsoleerd.

Eén van de belangrijkste conclusies is dat de ketelcapaciteit in alle gevallen veel te groot is voor de warmtebehoefte van het huis. Het is tevens de oorzaak van een groot gedeelte van het energieverlies van de onderzochte installaties.

Hieruit zou volgen dat het jaarrendement in Nederlandse huizen gemiddeld lager moet liggen dan in de onderzochte Duitse huizen. De Nederlandse huizen zijn kleiner, waardoor de ketel-overcapaciteit groter wordt bij dezelfde CV ketel; de CV installaties in Nederland zijn niet hydraulisch ingeregeld en beschikken zelden over een weersafhankelijke regeling.

Het volledige rapport, in de Duitse taal, vindt u hier.

Vloerverwarming

Het rapport vermeld dat in de onderzochte huizen met vloerverwarming als bijverwarming er een negatieve invloed op het jaarrendement van de installatie is. Met andere woorden, vloerverwarming als bijverwarming kost extra energie, zowel stroom als gas. Dit geldt ook voor elektrische vloerverwarming als bijverwarming, omdat door de extra warmte ontwikkeling de CV ketel nog lager belast wordt en dus zijn overcapaciteit nog groter wordt.

 

Zuinig stoken

Kijkt u even op deze link: Tips voor zuinig stoken.

Arconell Weteringstraat 13-D 7041 GW 's-Heerenberg Tel: 0316 540520 KvK Arnhem 09095519

Arconell-ES2 elektrische vloerverwarming, elektrische convectoren, elektrische warmwater voorziening

Email: arconell@arconell.nl