arconellog2a

Klik op het logo voor onze homepage

 

Alles wat u misschien helemaal niet wilt weten over (Nano) Infrarood verwarming.

Wat is nu precies (Nano) infrarood verwarming?

Tegenwoordig wordt de term Infrarood verwarming gebruikt voor (meestal) plafondpanelen en (soms) wandpanelen waarin elektrische verwarmingselementen zitten. Die elementen zitten achter een glazen of metalen plaat. Precies als bij een keramische kookplaat. Sinds kort wordt daar ook nog eens de term "Nano" aan toegevoegd.

Wilt u een diepergaande fysische uiteenzetting? Klik dan hier.

Hoe werken ze?

Heel simpel, de verwarmingselementen worden gloeiend heet en stralen warmte af. Dat verwarmt eerst de glazen/metalen plaat (en daarmee het hele apparaat) dat net als bij een ouderwetse kachel vervolgens zelf weer warmte afstraalt.

Zijn ze geschikt als ruimte verwarming?

De panelen werken met temperaturen van vele honderden graden. En ze hangen aan het plafond. De straling die het paneel afgeeft is dicht bij het paneel erg sterk, op enkele cm. afstand verbrand u zich eraan, net zoals u uw hand verbrandt op enkele cm boven een werkende pit op een keramische kookplaat. De temperatuur die ze bereiken is vaak zelfs nog hoger dan bij een keramische kookplaat.

Dat moet ook wel want het idee is dat u de straling ook nog voelt als u in een stoel zit, dus op zo’n 2 meter afstand van het paneel. Opnieuw, vergelijk met een kookplaat, op 1 meter boven de plaat voelt u praktisch niets meer.

Dat komt omdat de stralingsintensiteit met toenemende afstand heel sterk afneemt. In een luchtledige ruimte is die afname kwadratisch met de afstand, dus op 2 meter is de straling 4 keer zwakker dan op 1 meter. Maar, die straling loopt bij u niet in het luchtledige maar door de lucht. Die lucht wordt dus als eerste opgewarmd, en wel bij het plafond.

Daardoor verliest die straling nog eens extra aan sterkte. Zodanig dat in een lucht gevulde ruimte de stralingsintensiteit afneemt met ongeveer de derde macht van de afstand. Dus op 2 meter is dan de straling nog maar 1/8 van wat het op 1 meter is.

Er is een enorm temperatuurverschil tussen de lucht rondom het paneel en het paneel zelf. Gevolg er treden sterke convectiestromingen op. En omdat dat bij het plafond gebeurt circuleren er langs het plafond sterke warme luchtstromingen, die niet naar beneden willen komen omdat warme lucht nu eenmaal altijd opstijgt.

De temperatuur verdeling van boven naar beneden is in uw kamer dus precies omgekeerd aan wat u zou willen, namelijk dat het beneden, waar u zit en loopt, aangenaam warm is maar niet aan het plafond waar u er niets aan heeft.

Zoals gezegd, omdat u toch beneden wat directe stralingswarmte wilt voelen moet de temperatuur van het paneel dus extreem hoog zijn om op die afstand toch nog wat te kunnen voelen. En dat betekent zo’n 900 graden!

Hoe kun je de panelen regelen om het zo aangenaam constant mogelijk te maken?

Hier stuiten we echt op een groot probleem. Dat is de fysische wet van Stefan-Bolzmann (Google "wet van Stefan-Bolzmann" om er meer over te weten). Die leert ons dat de stralingsenergie van een warm lichaam afneemt met de vierde macht van de temperatuur.

Dus als de temperatuur van 900 graden (= 1173 Kelvin) afneemt naar 313 graden (= 586,5 Kelvin) is de afgegeven straling 16 keer zwakker dan bij 900 graden. Dus een relatief kleine verandering van de temperatuur van het paneel heeft een enorme invloed op de stralingsenergie ervan. Gevolg: je kunt ze alleen maar aan en uit zetten, verder valt er niets te regelen of als je dat wel doet, heeft het nooit het effect dat je wenst. Als je een paneel hebt met 4 elementen en je schakelt er 2 uit heb je dus 16 maal minder stralingswarmte en krijg je het toch heel gauw weer koud.

Zijn ze energie zuinig te gebruiken?

Energiezuinig betekent met zo klein mogelijke verliezen. Het bovenstaande laat zien dat er juist bij hoge en extreem hoge temperaturen effecten optreden die tot verlies van warmte en warmte productie op plekken waar je er niets aan hebt voeren. Anders gezegd, hoe hoger de temperatuur van het verwarmend oppervlak hoe groter de verliezen en hoe minder energie zuinig u kunt verwarmen.

Is infraroodstraling gezond of verbetert het de gezondheid?

Het lijkt ons dat u dat beter aan uw arts kunt vragen dan aan een leverancier van verwarmingsmaterialen…..

Maar een NANO infrarood paneel doodt toch bacteriŽn en schimmels?

Dat wel natuurlijk maar dat doen alle infrarood panelen al door hun extreem hoge temperatuur! BacteriŽn en schimmels overleven temperaturen van mťťr dan 100 graden niet, en die temperaturen halen niet alleen alle infraroodpanelen maar ook uw fluitketel op het fornuis... Overigens, nano-technologie is een techniek voor het maken van microscopisch kleine deeltjes, van verschillende materialen. Het wordt vooral gebruikt voor b.v. polijstmiddelen, o.a. autopoets en als toevoeging aan autowas als extra bescherming van de lak, gewoon even googelen...

Hoe kan ik die panelen dan wel doelmatig gebruiken?

De panelen zijn in eerste instantie ontwikkeld voor lokale verwarming, b.v. in een stal boven een drachtige koe of boven een draaibank in een verder steenkoude fabriekshal zodat de draaier toch een beetje een warme werkplek heeft. Of natuurlijk als terrasverwarmers. Maar ze waren nooit bedoeld en zijn dan ook niet geschikt als vervanging van een centrale verwarming, dus als ruimteverwarming in woningen.

Vragen of opmerkingen? Bel of mail ons.

arconell@arconell.nl

Tel: 0316 540520

arconellog2a1

arconellog2a1