Hoe werkt een elektrische doorstroomverwarmer

Een elektrische doorstroomverwarmer of doorstromer, ook wel elektrische geiser of - foutief want het is geen boiler- doorstroomboiter genoemd, is eigenlijk een heel eenvoudig toestel. Het bestaat uit een spiraalvormige buis waar aan de ene kant het koude leidingwater instroomt en aan de andere kant het verwarmde water weer uit komt. In de spiraal zitten de elektrische verwarmingselementen, meestal 3 stuks. Die elementen leveren voldoende warmte om het doorstromende water direkt op te warmen tot de ingestelde temperatuur, meestal zo'n 45-55 graden.

Zodra u de warmwater kraan of b.v. douche opent, begint er water door het toestel te stromen. Op dat zelfde moment worden de verwarmingselementen door een ingebouwde stromingsschakelaar ingeschakeld en krijgt u warm water. Draait u de kraan weer dicht, dan worden de elementen onmiddelijk weer uitgeschakeld.

Omdat de spiraal een hele kleine water-inhoud heeft, nog geen glas vol, gaat er dus nauwelijks warmwater en dus geen energie verloren. Er wordt geen water warm gehouden, het kleine beetje wat na het sluiten van de kraan achterblijft koelt gewoon af. Daarom kunt u gerust het toestel afstellen op een lagere temperatuur dan 55 graden zonder bang te zijn voor de evt. groei van legionella bacterien. (Bij voorraadboilers is 55 graden de min. temperatuur om Legionella te voorkomen en dat wordt 24 uur per dag warm gehouden). En omdat er geen warm water voorraad is is er ook geen inlaatcombinatie nodig.

Het toestel zelf is zo klein dat het in b.v. een aanrechtkastje past maar levert voldoende warm water om een badkuip in ongeveer 10 minuten te vullen!

Doorstroomverwarmer 1930

Doorstroomverwarmer 1910

 

De afbeeldingen hierboven laten zien dat doorstroomverwarmers er echt al heel lang zijn.

Er is dus geen warm water voorraad en alle warmte van de elektrische elementen wordt volledig aan het water afgegeven. Het gevolg is dat het rendement van de doorstroomverwarmer hoger is dan van ieder ander soort warmwatertoestel. Bij de eenvoudigere hydraulisch gestuurde (verdwijnen langzamerhand van de markt) was het al ongeveer 95%, bij de elektronisch gestuurde Bosch Siemens DE18307 en DE21307, de Bosch Siemens DE1518407 (DE2124407 en DE2427407) en de DE1518527, resp. DE2124527 en de zeer veelzijdige Clage DSX met vermogensinstelling en uitgebreid display waarop ook het stroomverbruik direct afleesbaar is, is het zelfs meer dan 98%, omdat de temperatuurvariaties hier nog veel kleiner zijn en dus nooit onbedoeld warmer water uitstroomt dan is ingesteld.

Gebruik doorstroomverwarmers: Doorstroomverwarmers zijn bedoeld om warm leidingwater (sanitair warm water) te produceren. Dat doen ze beter en voordeliger dan ieder ander soort toestel. Ze zijn echter niet bedoeld om als "surrogaat-CV ketel" een radiatoren circuit of een vloerverwarming te voeden. Het water in verwarmingscircuits is altijd sterk vervuild, meestal met roest uit de stalen leidingen, en dat zorgt ervoor dat de doorstroomverwarmer na korte tijd kapot gaat. Daarnaast past ook de noodzakelijke doorstroomhoeveelheid van verwarmingscircuits niet bij wat de doorstroomverwarmer nodig heeft.

Als u uw bestaande verwarmingssysteem (vloerverwarming en/of radiatoren) niet meer met gas wilt verwarmen kan dat wel heel goed met een elektrische CV ketel, die vindt u hier.

Bosch Siemens Doorstroomverwarmers

Deze doorstroomverwarmers worden geproduceerd door Bosch-Siemens Hausgeräte GmbH (BSH) in München. In de nabije toekomst zullen de doorstroomverwarmers allemaal onder de naam Bosch geleverd gaan worden, waarbij de naam Siemens komt te vervallen. Dit heeft géén gevolgen voor de producten, levertijden en prijzen.

DE2427407: instelbaar op 27 kW: 13,9 liter warm water per min. of 24 kW: 13,2 liter warm water per min., instelbare temp 20-60 graden

DE2124407: instelbaar op 24 kW: 13,2 liter warm water per min. of 21 kW: 11,3 liter warm water per min., instelbare temp 20-60 graden

DE1518407: instelbaar op 15 kW: 8,25 liter warm water per min. of 18 kW: 9,9 liter warm water per min., instelbare temp 20-60 graden

DE21307: 11,3 liter warm water per min., vaste temp van 55 graden

DE18307: 9,9 liter warm water per min., vaste temp van 55 graden

Bosch Siemens doorstroomverwarmers geschikt voor naverwarming zonneboiler:

DE1518527 instelbaar op 15 kW: 8,25 liter warm water per min. of 18 kW: 9,9 liter warm water per min., instelbare temp 20-60 graden

DE2124527: instelbaar op 21 kW: 11,3 liter warm water per min. of 24 kW: 13,2 liter warm water per min., instelbare temp 20-60 graden

Clage doorstroomverwarmers, met mogelijkheid van I-Pad bediening en geschikt voor naverwarming zonneboiler

De Clage toestellen worden geproduceerd door Clage GmbH in Lüneburg, een Duits familiebedrijf, geheel gespecialiseerd in apparatuur voor sanitaire warmwatervoorziening.

Clage DSX en DEX: geschikt voor alle bovenstaand gebruik door het instelbare maximale vermogen tussen 18 en 27 kWatt. De Clage DSX heeft standaard een draadloze afstandsbediening. Hij is tevens uitgerust met een automatische doorstroomregeling (debietregeling) die ervoor zorgt dat de temperatuur bij een te grote watervraag altijd constant de ingestelde temperatuur vasthoudt

Clage CFX-U en CEX-U: De ideale doorstroomverwarmer voor de keuken of een klein 1-persoonshuishouden. Deze apparaten zijn kleiner dan een close-in boiler maar leveren ruim voldoende warmwater voor alle doeleinden in de keuken en zelfs voldoende om met een kleine spaardouchekop te douchen (éénpersoons huishoudens, studentenwoning, starterswoning b.v.). De CFX heeft standaard een draadloze afstandsbediening.

Clage Home Server De Clage Home Server is nodig om via de I-Pad of I-Phone (Apple I-OS) één of meerdere (max. 10) daarvoor iuitgeruste (ingebouwd modem) Clage doorstroomverwarmers te bedienen en uit te lezen, zoals temp. instellingen, energie verbruik, etc. Ideaal geschikt dus ook voor kleine hotels of pensions, vakantie appartementen of huisjes. Maar ook voor iedereen die deze geavanceerde bedienmogelijkheid wenst.

De Bosch Siemens DE1518527 en Bosch Siemens DE 2124527 en alle Clage toestellen: Dit zijn uitvoeringen die ook aangesloten kunnen worden op zonneboilers, als naverwarming. Als het water in de zonneboiler warm genoeg is treden ze niet in werking maar als b.v. in de winter het water niet warm genoeg is of is opgebruikt schakelen ze automatisch in bij het openen van de warmwater kraan en warmen het uitstromende water op tot precies de ingestelde temperatuur. Het stroomverbruik is dus bij een beetje naverwarmen maar heel weinig en wanneer naverwarmen niet nodig is, is het verbruik ook nul.

Aansluiten doorstroomverwarmers

Voor het aansluiten is altijd een 3-fasen groep nodig. (Zie de technische specificaties). De draden naar de doorstroomverwarmer moeten minimaal 6mm2 zijn voor de grote toestellen vanaf 21 kW en min. 4 mm2 voor de kleinere toestellen tot 18 kW. Om te voorkomen dat u een zwaardere netaansluiting moet nemen kan een prioriteits-schakeling worden toegepast, zie hieronder. Om die reden zijn de Bosch Siemens DE1518407 of de Bosch Siemens DE1518527 (voor combinatie met zonneboiler) ideale toestelllen voor Nederlandse toepassing, de enige toestellen die met een 3x20A afzekering toch 8,25 liter warm water per min. geeft en waar een prioriteitsschakeling eigenlijk nooit nodig zal zijn.

Prioriteitsschakeling

Deze wordt in de meterkast aangebracht en zorgt ervoor dat wanneer u warm water tapt, een aantal andere groepen met zware verbruikers (b.v. met elektrische vloerverwarming) worden uitgeschakeld. Zodra de warm water kraan dicht gaat, komen deze groepen weer in bedrijf. Met de standaard Nederlandse huisaansluiting van 3x25A (België 3x35A) kunt u een doorstroomverwarmer van max. 18 kW (België 24 kW) gebruiken. Als u een zwaarder toestel wilt moet uw huisaansluiting aangepast worden (of al zijn). Houdt u hier rekening mee als u bestelt.

Installatie door elektro-installateur

In heel veel gevallen zult u merken dat uw (elektro) installateur zegt dat het aansluiten van een doorstroomverwarmer in Nederland niet mogelijk is. De reden daarvan is geen andere dan dat uw installeur géén idee heeft om wat voor toestel het gaat omdat deze vorm van warmwater apparaat hem totaal onbekend is. Dus geldt al gauw: Wat de boer niet kent...

Vraag uw installateur dan contact met ons op te nemen, wij kunnen hem precies vertellen wat er voor de installatie van het apparaat nodig is. Eventueel kunnen ook wij het elektrische deel van de aansluiting verzorgen.

Hier vindt u alle modellen en prijzen: Bosch Siemens toestellen en de Clage toestellen.

De Prioriteits-schakeling bestaat uit 2 onderdelen:

  • -Een stroomdetectie relais
  • -Een 4-polig installatierelais

De capaciteits-schakeling bestaat uit 2 onderdelen, het schakelpunt is instelkbaar.

  • -Een inductie relais
  • -Een 4-polig installatierelais

Het geheel wordt in beide gevallen in de meterkast geplaatst, de aansluitingen zijn eenvoudig.