Capaciteitstarief maakt elektrisch verwarmen voordeliger.

 

Wat is het capaciteitstarief?

U heeft een elektrische huisaansluiting. Hier komt de stroom binnen die u in uw huis gebruikt. De maximale hoeveelheid stroom die u kunt afnemen (gebruiken) is begrensd door de capaciteit van die huisaansluiting.

Standaard is in Nederland een huisaansluiting van 3x25 Ampère. Dat betekent dat u daarmee op ieder moment tot maximaal 75 Ampère aan stroom kunt afnemen. Omgerekend naar kiloWatts is dat (230 Volt x 75 Ampere =) 17,25 kW.

Om dit af te kunnen nemen betaalt u sinds 1 jan. 2009 een vast bedrag aan de netbeheerder van rond de € 215,00 per jaar.

Tot 2008 betaalde u ook hiervoor, maar u betaalde per afgenomen kWh. Dus u betaalde minder als u minder stroom gebruikte en meer als u meer stroom verbruikte. Het variabele tarief is dus nu een vastrecht geworden.

Daarnaast betaalt u gewoon per kWh aan de leverancier van uw stroom. Dat blijft dus een variabel bedrag.

 

Hoe kunt u het capaciteitstarief in uw voordeel gebruiken?

Stel dat u uw hele huis (een gemiddeld rijtjeshuis, nieuwbouw tot zo'n 15 jaar oud) nu eens zou verwarmen met elektrische vloerverwarming. dan heeft u daarvoor nooit meer aan geïnstalleerd vermogen nodig dan zo'n 7 à 8 kWatt. U heeft met uw standaard huisaansluiting de beschikking over 17,25 kWatt. Er blijven dus nog 9 à 10 kWatt over voor uw andere elektrische verbruikers: elektrische boiler, licht, TV en computers, evt. elektrische kookplaat en oven, wasmachine, wasdroger etc. Dat is voor deze elektrische gebruikers voldoende (zeker als u weet dat nog meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens beschikt over een oude elektrische aansluiting van maar 1x25 Ampere, dus maar 5,75 kWatt ter beschikking heeft...) In zo'n oud huis kunt u de aansluiting laten opwaarderen naar de huidige standaard van 3x25 Ampere zonder dat u daar meer vastrecht voor gaat betalen!

Het aardige hiervan is nu dat door de invoering van het capaciteitstarief het nu dus voordeliger wordt om de capaciteit waarvoor u betaalt ook helemaal te gebruiken!

En dat maakt elektrisch verwarmen juist interessant. Vooral als u dan ook alles elektrisch doet en uw gasaansluiting laat verwijderen of helemaal geen gasaansluiting neemt. Daarvoor betaalt u namelijk ook een vastrecht en de meterkosten van de gasmeter, die u zich nu helemaal kunt besparen.

Wist u dat dit niet geldt wanneer u met een warmtepomp zou verwarmen? Het vermogen dat een warmtepomp nodig heeft is te groot, u heeft met een warmtepomp een huisaansluiting van minimaal 3x35 Ampère nodig!

 

Verlaag uw aansluitwaarde

Wanneer uw aansluitwaarde b.v. door een warmtepomp met een verwarmingselement van 6 kW nu 3x35A is kunt u het vaak niet zonder meer verlagen. Dat kan wel wanneer u gebruik maakt van een capaciteitsschakeling waarmee u kunt instellen dat wanneer één of meerdere verbruikers (bv. dat verwarmingselement) aanslaan, er automatisch andere verbruikers worden uitgeschakelt of even niet ingeschakeld kunnen worden.

De Capaciteitsschakeling

Deze schakeling bestaat uit 2 onderdelen, die beide in de meterkast geplaatst kunnen worden.

Een stroomdetectierelais, waar één of meerdere stroom(fase)draden doorheen gevoerd kunnen worden van één of meerdere (zware) gebruikers. De stroom waarop het relais schakelt is instelbaar tussen 2 en 20 A. Zo kunnen b.v. het stroomverbruik van een elektrisch fornuis en een elektrische boiler tegelijkertijd gemeten worden en wanneer deze totaalstroom hoger is dan de ingestelde waarde kan over een aangesloten relais tot 4 stroomkringen, b.v. wasmachine, vaatwasser) automatisch worden uitgeschakeld. Zo worden dus eventueel optredende piekbelastingen heel simpel voorkomen.

De kosten van deze capaciteitsschakeling zijn slechts € 150,00 incl. BTW en verzendkosten.

Hier kunt u hem bestellen.

 

Meer weten? Wij maken graag een berekening voor uw situatie.

Arconell Weteringstraat 13-D 7041 GW 's-Heerenberg Tel: 0316 540520 of email ons

Arconell-ES2 elektrische vloerverwarming, elektrische convectoren, elektrische warmwater voorziening

KvK Arnhem 09095519

[..ES]2, ModuSet® en ThermoColor+® zijn produkten van Arconell